Ondanks de mondialisering, technische vooruitgang en de voordelen van snel transport, zijn er nog steeds plekken in de wereld die je simpelweg niet kunt bezoeken.

Terwijl sommigen van ons niets liever willen dan door de ruimte reizen en Mars koloniseren, zijn er delen van onze eigen planeet nog praktisch ongerept of gewoon vergeten.

Andere gebieden zijn verboden voor bezoekers, omdat ze als militaire basis dienen, er staatsgeheimen liggen opgeslagen of omdat het er officieel spookt.

Hieronder vind je een lijst met 10 fascinerende plekken die totaal verboden zijn om te bezoeken.


Kamer 39, Noord-Korea

"Kamer 39 herbergt een van de meest geheime organisaties ter wereld in 's werelds meest geheime staat", om in de woorden van journalist Kelly Olsen te spreken.

Kamer 39 is dus een soort geheime dienst die gehuisvest is in het gebouw van de Arbeiderspartij in Noord-Korea. Volgens sommige bronnen is de naam ontleend aan het oude kantoor van de organisatie, dat zich ook in het hoofdkwartier van de partij bevond.

Er is niet veel bekend over de organisatie omdat de activiteiten onder strikte geheimhouding plaatsvinden. Er zouden fondsen worden geworven via commerciële bedrijven, zowel legaal als illegaal. Deze bedrijven zouden zich bezighouden met activiteiten variërend van vervalsing tot de verkoop van goud, drugs en wapens.


De Coca-Colakluis in Atlanta, Verenigde Staten

Het recept voor Coca-Cola geldt als een van de best bewaarde geheimen ter wereld - en het blijft geheim omdat het is weggestopt in een streng beveiligde kluis.

Sinds het goedje in 1886 werd gebrouwen door John Pemberton in Atlanta, wordt de formule goed bewaakt. Slechts enkelen hebben het in handen gehad.

Het frisdrankbedrijf werd in 1919 overgenomen door een groep investeerders onder leiding van Ernest Woodruff, waarna het recept in 1920 in een New Yorkse bank terechtkwam. In 1929 werd het overgebracht naar de Trust Company Bank in Atlanta.

In 2011 besloot het bedrijf om het beroemde recept naar het Atlanta Museum te verplaatsen. Hoewel het museum elk jaar veel toeristen trekt, zijn weinig personen belangrijk genoeg om de kluis te mogen betreden.


Slangeneiland - ofwel Ilha da Queimada Grande, Brazilië

Ongeveer 35 kilometer voor de kust ten zuiden van Sao Paulo ligt een ogenschijnlijk paradijs. Echter, het eiland is al decennialang onbewoond omdat het compleet is overgenomen door dodelijke slangen.

Ze blijken er hutjemutje te wonen: tot vijf slangen per vierkante meter. Als dat je nog geen rillingen geeft, dan is het misschien goed om te weten dat ook één van de meest giftige slangen ter wereld over het eiland glijdt.

De lanspuntslang (Bothrops insularis in het Latijn) kan tot een halve meter lang worden en is gewapend met een sterk en snelwerkend gif. Met deze adder en zijn vrienden als bevolking leek het de Braziliaanse overheid beter om een bezoek aan het eiland expliciet te verbieden.

VICE kreeg toestemming om een documentaire te maken.


Noord-Sentineleiland, India

Noord-Sentineleiland, Andamanen, Bengalen, Zuid-Andaman

Noord-Sentineleiland is een klein eiland binnen de Andamanen-groep in de Baai van Bengalen. Hoewel de eilanden in deze archipel allemaal wat groter en bekender zijn, is Noord-Sentineleiland praktisch ongerept gebleven. Vol mangroven en omringd door koraal is het een paradijs, maar dan wel een waar je wellicht niet levend vandaan komt als je het bezoekt.

Dat is al moeilijk, omdat het eiland door zijn ligging één van de meest geïsoleerde plekken op aarde is. Lukt het je toch, dan stuit je op de inheemse bevolking, de Sentinelezen, en die hebben het niet zo op visite.

Dat blijkt uit eerdere ongelukkige ontmoetingen. Een helikopter die kwam checken hoe het eiland ervoor stond na de tsunami van 2004, werd beschoten met pijl en boog. Twee vissers die in 2006 door de stroming naar het eiland werden gevoerd, werden letterlijk een kopje kleiner gemaakt.

Volgens The Guardian geldt er een driemijlszone die moet voorkomen dat mensen het gebied betreden. Formeel valt het eiland onder Indiaas bewind, maar de overheid heeft alle plannen om contact te leggen met de Sentinelezen opgegeven, omdat ze door hun geïsoleerde bestaan zeer kwetsbaar zijn voor onze ziektes. Die zouden een ramp kunnen betekenen voor de bevolking, zegt Survival, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren en stammen.


Bhangarh-fort, India

Niet ver van de Indiase stad Jaipur ligt de ruïne van het Bhangarh-fort, dat symbool staat voor de grandeur van het prinsendom van Jaipur. Deze staat kwam op in de twaalfde eeuw. Het fort werd gebouwd door de machthebbers van 'Amber Kachwaha' in 1573, maar de bevolking was toen al aan het afnemen. Een hongersnood dreef de overgebleven inwoners naar omliggende steden en dorpen.

Het fort is de enige plek in India, aldus de Times of India, waar het officieel spookt. Een overheidsvergunning is vereist om tussen zonsondergang en zonsopkomst het complex te betreden.

Er kunnen tijgers rondwaren en 's nachts is het donker bij de ruïne. Maar het is niet duidelijk wat er verder nog schuilt in de gebouwen. Allerlei legendes over tovenaars en vloeken doen namelijk de ronde.

Overigens kun je overdag gewoon een kijkje nemen...


North Brother Island, Verenigde Staten

New York mag dan elk jaar miljoenen toeristen verwelkomen, op één plek mogen ze absoluut niet komen: North Brother Island (althans, niet zonder toestemming vooraf).

Alle gebouwen op dit kleine eiland ten zuiden van The Bronx staan op instorten. De natuur neemt gestaag bezit van het voormalige quarantaineziekenhuis dat in 1963 werd gesloten.

De geschiedenis van het eiland is doordrenkt van dood en verderf. Tussen 1880 en tot in de jaren 40 woonden er mensen met extreem besmettelijke ziektes. Als deze patiënten kwamen te overlijden, werden hun lichamen opgeslagen in het mortuarium op het eiland. Na de Tweede Wereldoorlog deed het ongeveer een decennium dienst als een centrum voor drugsverslaafden.

Tegenwoordig beheert de lokale overheid het eiland als een vogelreservaat. Vorig jaar mocht Business Insider een kijkje nemen met een gids.


Diego García, een strategische basis voor de Amerikaanse marine

Diego Garcia, , geheim, VS, militaire basis

Het prachtige tropische atoll genaamd Diego García ligt op een megastrategische plek: ongeveer in het midden tussen Afrika, India en Australië. Om die reden deporteerden de Amerikanen en de Britten de plaatselijke bevolking tijdens de Koude Oorlog, zodat ze er een basis konden bouwen en van daaruit de Sovjet-Unie konden bespieden.

Tweeduizend mensen werden gedwongen te vertrekken naar eilanden in de Indische Oceaan, zoals Mauritius en de Seychellen. Mauritius legt nog steeds een claim op Diego García.

De basis van de Amerikaanse marine is ook heden ten dage de reden dat er verder niemand op de eilanden mag komen. De Britse krant The Guardian meldde dat een beruchte 'black site' van de CIA voor geheime, mogelijk illegale verhoren, zich op de basis bevindt.


The White's Club, Verenigd Koninkrijk

the withes club, herensocieteit, londen, groot-brittannie

Er zijn nog altijd plekken op aarde waar vrouwen niet toegelaten worden. Berucht zijn de zogeheten 'gentlemen's clubs' in het Verenigd Koninkrijk. The White's Club spant van die de kroon, vooral omdat er zo weinig bekend is over het gezelschap.

De club werd in 1693 opgericht en zou naar verluidt ook de Britse kroonprinsen tot de leden rekenen, net als bankiers, politici en zakenlieden.

Eén vrouw kreeg wel toegang tot de club: Queen Elizabeth. Ze is geen lid, maar bezocht het gezelschap voor het eerst in 1991. In 2016 was ze te gast op uitnodiging voor een lunch ter ere van haar 90e verjaardag. Haar zoon Prince Charles vierde er in 1981 zijn vrijgezellenfeest.

Voormalige premier van het VK David Cameron stapte uit de club uit protest tegen het vrouwonvriendelijke beleid.


Surtsey, IJsland

IJsland, Surtsey, vulkaan, eruptie

Het eiland Surtsey voor de kust van IJsland is nog maar 55 jaar oud en ontstond bij een vulkanische uitbarsting. Wetenschappers hadden daarmee de unieke kans om de geboorte en evolutie van een ecosysteem vanaf het begin te observeren. Laat dat nou precies de reden zijn waarom mensen geen voet op het eilandje mogen zetten.

Een forse uitbarsting creëerde in 1963 dit eiland, dat één van de jongste op de hele planeet is. Erosie door water en wind hebben de rotsen wel behoorlijk doen slijten. Volgens de onderzoekers van het Surtsey Research Society kan dat uiteindelijk betekenen dat Surtsey in 2100 tot op zeeniveau is gereduceerd.

Bacteriën en schimmels 'arriveerden' als eerste op het eiland. Het aantal plant- en diersoorten groeide vervolgens exponentieel. Unesco schat dat er momenteel 89 vogelsoort en 335 soorten gewervelden op het eiland wonen.

Alleen onderzoekers mogen het eiland betreden om het ontluikende ecosysteem niet te verstoren.


Jiangsu Museum voor nationale veiligheid, China

Cjhina, spionagemuseum

China opende in 2009 de deuren van het 'nationale spionagemuseum'. Officieel heet het eigenlijk het Jiangsu National Security Education Museum en het staat in de stad Nanjing, een voormalige hoofdstad van China.

De tentoonstellingen gaan over de geschiedenis van spionage en inlichtingendiensten vanaf de stichting van de Communistische Partij aan het begin van de vorige eeuw tot aan de late jaren '80. Ondanks dat het dus niet om recente spionage gaat, acht de Chinese overheid de museumstukken te gevoelig om buitenlanders in het museum toe te laten.

Wel is bekend wat er onder andere te zien is: holle munten om documenten in te verbergen, vuurwapens die eruitzien als een lippenstift, of een set speelkaarten waar eigenlijk landkaarten inzitten.

Eerdere versies van dit artikel verschenen al op Business Insider España en Business Insider US.